Brouwerij Vanden Bussche: brouwerijgebouwen, woonhuis, bureel en kapel

Brouwerijgebouwen met woonhuis, bureel en kapel

Beschrijving

De brouwerij Vanden Bussche in Ardooie is beschermd als monument. De bescherming omvat de brouwerijgebouwen, het woonhuis en het bureel aan de zijde van het Marktplein enerzijds en de kapel aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat anderzijds. De tuin en binnenkoer van de brouwerij werden op 13 juni 2000 beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De brouwerijgebouwen met woonhuis, bureel en kapel zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een goed bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuws brouwerijcomplex in een middelgrote landbouwgemeente. Het geheel is uitstekend bewaard en omvat naast de brouwerij-mouterij, de brouwerswoning, het bureelgebouw en de privékapel. De brouwerswoning is gaaf bewaard en reflecteert in zijn inplanting, verfijnde afwerking en rijke interieurs - met bewaard oorspronkelijk meubilair - de prestige van de brouwersfamilie.

industrieel-archeologische waarde

De brouwerij gebouwen zijn een goed voorbeeld van een voormalige brouwerij-mouterij waarvan het laat 19de-eeuwse mouterij gedeelte nog vrij intact is bewaard en dit in zijn oorspronkelijke samenhang met de brouwerswoning. Het is een industrieel geheel met typische ligging in een dorpskern, waarvan de ruimtelijke structuur in belangrijke mate door de aanwezigheid van dit bedrijf werd bepaald.

Is de omvattende bescherming van

Kapel Vanden Bussche

Onze-Lieve-Vrouwstraat (Ardooie)
Gelegen in de tuin van Marktplein 9, toegankelijk vanaf de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Neogotische kapel in rode baksteen van één beuk van twee traveeën uitlopend in koor met driezijdige sluiting, onder zadeldak in natuurleien.

Brouwerij Vanden Bussche

Marktplein 7-11, Onze-Lieve-Vrouwstraat 19 (Ardooie)
Voormalige brouwerijsite Vanden Bussche, bestaande uit een eclectische brouwerswoning met brouwerij, bureel en kapel, voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, met aanvullende brouwerijuitbreiding en landschapstuin uit het interbellum.