Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw

Gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog en gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

De dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw opgericht in 1920 uit dankbaarheid voor de bescherming van de bewoners onder beide wereldoorlogen te Beernem, is beschermd als monument.

Waarden

De gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw vanwege de bewoners van Bulskampveld en de familie Lippens is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een fraaie private gedenkkapel, opgetrokken in neoclassicistische stijl, met een ontwerp dat doet denken aan het Pantheon. Opvallende elementen zijn de ronde plattegrond, de zandstenen pilasters met pseudo-Ionische kapitelen en bekroond met trigliefenfries, het koepelvormig dak met glazen koepel, het cassettenplafond binnenin... Dit ontwerp is het werk van Alphonse De Pauw, een architect die vanaf 1904 vooral in het Brugse actief was.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Bulscampveld (Beernem)
De gedenkkapel staat langs Bulscampveld, de dreef ten noorden van het kasteel binnen het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld, ongeveer vlak tegenover de cafetaria en werd gebouwd in 1920 naar ontwerp van architect Alphonse de Pauw. Kapel in classicistische stijl met ronde plattegrond.