Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw

Beschermd monument van 26-03-2010 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Beernem
Deelgemeente Beernem
Straat Bulscampveld
Locatie Bulscampveld zonder nummer (Beernem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/31003/703.1
  • 4.01/31003/728.1
  • OW003040

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw

Bulscampveld zonder nummer, Beernem (West-Vlaanderen)

De gedenkkapel staat langs Bulscampveld, de dreef ten noorden van het kasteel binnen het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld, ongeveer vlak tegenover de cafetaria.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

De dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw opgericht in 1920 uit dankbaarheid voor de bescherming van de bewoners onder beide wereldoorlogen te Beernem, is beschermd als monument.

Waarden

De gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw vanwege de bewoners van Bulskampveld en de familie Lippens is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een fraaie private gedenkkapel, opgetrokken in neoclassicistische stijl, met een ontwerp dat doet denken aan het Pantheon. Opvallende elementen zijn de ronde plattegrond, de zandstenen pilasters met pseudo-Ionische kapitelen en bekroond met trigliefenfries, het koepelvormig dak met glazen koepel, het cassettenplafond binnenin... Dit ontwerp is het werk van Alphonse De Pauw, een architect die vanaf 1904 vooral in het Brugse actief was.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.