Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Brouwerij Vanden Bussche: tuin en binnenkoer

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
11496
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11496

Besluiten

Brouwerij Vanden Bussche: tuin en binnenkoer
definitieve beschermingsbesluiten: 13-06-2000  ID: 3580

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De tuin en binnenkoer van de brouwerij Vanden Bussche in Ardooie zijn beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat naast de binnenkoer en de tuin eveneens de omheiningsmuren en de vijver. De brouwerijgebouwen, het woonhuis, het bureel en de kapel werden reeds als monument beschermd op 10 juni 1999 en maken geen deel uit van deze bescherming als dorpsgezicht.



Waarden

De tuin en binnenkoer van de voormalige brouwerij Vanden Bussche zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu cultuurhistorische waarde: : Als zijnde structuurbepalende elementen, ontegensprekelijk verbonden met het brouwerijcomplex. Beiden, zowel de tuin als de binnenkoer, zijn open ruimten, welke intrinsiek deel uitmaken van het familiale bedrijf, -waar wonen en werken nauw met elkaar verweven waren-. De tuin was er voor de ontspanning, de binnenkoer was de plaats waar de goederen konden gelost en geladen worden.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Brouwerij Vanden Bussche

Marktplein 7-11, Onze-Lieve-Vrouwstraat 19 (Ardooie)
Voormalige brouwerijsite Vanden Bussche, bestaande uit een eclectische brouwerswoning met brouwerij, bureel en kapel, voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, met aanvullende brouwerijuitbreiding en landschapstuin uit het interbellum.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.