Huis Maes of De Poermolen

Beschermd monument van 25-06-2002 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Beernem
Deelgemeente Oedelem
Straat Bruggestraat
Locatie Bruggestraat 6, Bruggestraat 8 (Beernem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/31003/700.1
  • OW001735

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Huis Maes of De Poermolen

Bruggestraat 6-8, Beernem (West-Vlaanderen)

Woonhuis met kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw met een gevel uit de tweede helft van de 19de-eeuw. L- vormig complex bestaande uit: een hoofdgebouw van twee bouwlagen en zeven traveeën en een haaks aan de straat gelegen achterbouw van twee bouwlagen en vier traveeën.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het 18de-19de-eeuwse herenhuis gekend als Huis Maes of De Poermolen te Oedelgem, is beschermd als monument.

Waarden

Herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een imposante herenwoning met een beeld- en structuurbepalende ligging in de Oedelemse dorpskom, - haaks op de straat in de bocht van de Bruggestraat nabij het Marktplein, welke rond 1850 enige tijd als dorpsschool dienst deed en later als woning fungeerde bij de melkerij.
Het betreft een gaaf bewaard en fraai herenhuis met een 18de-eeuwse kern en 19de-eeuws uitzicht met een zeer verzorgde, contrasterende gevelafwerking getypeerd door: de beraping afgewisseld met de witbeschilderde hoekbanden, de puilijst met aansluitende klossen, de uitgewerkte muuromlijstingen en het verzorgde witbeschilderde houtwerk
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.