Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Landergemhoeve en cichorei-ast Delezie met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Cichorei-ast Delezie en omgeving

De omgeving van de cichorei-ast Delezie is beschermd als dorpsgezicht.

De bescherming omvat de Landergemhoeve bestaande uit losse gebouwen, een woonhuis, schuur en stal. Het dorpsgezicht wordt in het oosten en zuiden begrensd door populieren.

Waarden

De omgeving van de cichorei-ast Delezie is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een agrarische site met een cichorei- ast en een in historisch perspectief functioneel hiermee verbonden oude en belangrijke hoeve.

Landergemhoeve en cichorei-ast Delezie

Landergemweg 1, Scheihoekstraat (Anzegem)
Hoeve met losse bestanddelen zogenaamd 't goed ter Landergem of Landergemhoeve en naastgelegen cichorei-ast zogenaamd Delez(s)ie zie naam uitbaters hoeve. De ast geldt als één van de best bewaarde voorbeelden van midden- en zuid-West-Vlaanderen. Bakstenen gebouw met gesloten karakter van circa 1920 met oudere kern (kleine ast), op rechthoekig grondplan, onder zadeldak met platte pannen en verluchtingskap van het type Pottelberg.