Kruiswegstatie De Kruisafneming

Kruiswegstatie

Beschrijving

De kruiswegstatie De Kruisafneming, ingewerkt in de gevel van het gebouw in de Stationsstraat 22 in Ardooie, is beschermd als monument.

Waarden

De kruiswegstatie, ingewerkt in de gevel van het winkelpand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu cultuurhistorische waarde: : Deze voor Vlaanderen zeldzame kruiswegstatie, daterend van 1624, vormt een enig restant van de oorspronkelijk 20-delige kruisweg. Deze kruisweg ontstond samen [met] deze van Kruishoutem en Veurne onder meer onder impuls van de Michael Zachmoortere, deken van Deinze.
Het betreft aldus een unieke materiële getuige van de religieuze beleving in de 17de eeuw, toen te Ardooie jaarlijks de ommegang werd gegaan

artistieke waarde

Deze witstenen kruiswegstatie bestaande uit een bas-reliëf, de kruisafneming voorstellend, waaronder een console met opschrift is een fraaie uiting van 17de-eeuwse volkskunst.

Stationsstraat 22 (Ardooie)
Enige restant van de oorspronkelijk 20-delige kruisweg uit 1624. Ingewerkt in de gevel van een winkelpand.