Knotbomen van zomereik en delen van straten

Waarden

De twintig knotbomen van eik en delen van drie straten zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

cultuurhistorische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De knoteikenrij verwijst naar een verdwenen beheervorm die algemeen werd toegepast in de streek. De knoteiken voorzagen de lokale gemeenschap onder meer van rijshout, geriefhout, brandhout of loofvoedering. De knoteikenrij vormt een historische eenheid met een oude dijk. De knotbomen werden bovendien gebruikt voor het markeren van perceelgrenzen.

esthetische waarde

De knoteiken zijn een belangrijk beeldbepalend object aan de rand van de Demervallei. Zij beschikken over een mooie, representatieve groeivorm. Het lineair aspect van de bomenrij wordt geaccentueerd door de oude dijk waarop deze staat.

Dijkbeplanting met 20 knoteiken

Peperstraat (Aarschot)
De knotbomenrij van twintig knotbomen van zomereik (Quercus robur) bevindt zich op een oude dijk ten oosten van de dorpskern van Langdorp.