Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Abdijsite Sint-Trudo

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Abdijsite

De abdijsite van het voormalig Sint-Trudoklooster te Brugge, is beschermd als dorpsgezicht.

Abdijsite is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Deze site is een onmisbare schakel in de geschiedenis van het belangrijke nog bestaande Sint-Trudoklooster te Brugge. Op deze plaats, eertijds het Hof van Odegem genaamd, was circa 350 jaar lang - vanaf het ontstaan in 1149 tot aan de godsdienstoorlogen 1578 - van het klooster Sint-Trudo gevestigd. Deze bloeiende kloostergemeenschap was en is nog steeds een belangrijk centrum voor het religieuze en het culturele leven in de regio. De huidige configuratie, - de herkenbare trapezoïdale omwalde site ten zuiden van het Sint-Trudoledeken, het poortgebouw en de verspreide hoevegebouwen, het open weiland met fruitbomen - gaat terug op de 18de-eeuw, vermoedelijk ook vroegere situatie begin 17de-eeuw gezien dateringen van de gebouwen, zoals afgebeeld op de Ferrariskaarten (1770-1778). De huidige hoeve is een zeldzaam en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een abdijhoeve uit het einde van de 16de eeuw.

wetenschappelijke waarde

Als zijnde de historische site van het voormalig Sint-Trudoklooster. Deze site is van belang voor het onderzoek van de geschiedenis van zowel het Sint-Trudoklooster op zich als van het kloosterleven in het algemeen.

Sint-Trudostraat 62 (Brugge)
Heden vrij gaaf bewaarde, agrarische site met verdoken ligging achter een aan de straat gelegen, recent gebouwde huizenrij. De voormalige Sint-Trudohoeve is heden opgesplitst in twee landbouwuitbatingen, respectievelijk Sint-Trudostraat nummer 62 en 66.