Laatclassicistisch huizenblok

Woningen

Het laatclassicistisch huizenblok te Brugge, is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een imposant en beeldbepalend herenhuis, bestaande uit drie panden die U-vormig gegroepeerd zijn rondom een binnentuin. De panden hebben een 15de-eeuwse kern en een eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevel. Uitzonderlijk is de eindgevel aan de binnentuin die opgevat is als een decorvormende gevelwand. In de loop van de negentiende eeuw werden de trappenzaal en verschillende salons rijk aangekleed in empire - en neoclassicistische stijl.

Biskajersplein 1 (Brugge)
Laatclassicistisch getint huizenblok, hoek Wijnzakstraat/ Sint-Jansplein, van 1811-1812. Drie panden U-vormig gegroepeerd rondom binnentuin, als verbouwing van vermoedelijk vier middeleeuwse diephuizen (nok loodrecht op de Wijnzakstraat), zie Marcus Gerards (1562); sinds 1996 één studentenresidentie.