Laatclassicistisch herenhuis

Woningen

Het laatclassicistisch herenhuis te Brugge, is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een pand met een imposante lijstgevel (Biskajersplein nr. 3) van 1837 met een poorttravee (Biskajersplein nr. 2) van 1841 en een oudere kern van vermoedelijk het natiehuis van de Biskajers. Het huis heeft een traditionele planindeling met empire-aankleding en bewaart oudere kelders.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een beeldbepalend 19de-eeuws pand op de hoek van de vroegere Kraanrei waar voorheen het natiehuis van de Biskajers stond.

Biskajersplein 2-3 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf + elf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met schildstuk links vormde oorspronkelijk één geheel met nummer 2 een diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Oude 16de-eeuwse kern van voormalig natiehuis van de Biskajers, zie gevelsteen en interieur.