Britse militaire begraafplaats Vichte Military Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Anzegem
Deelgemeente Vichte
Straat Elf Novemberlaan
Locatie Elf Novemberlaan zonder nummer (Anzegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34002/683.1
  • OW002805

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Vichte Military Cemetery

Elf Novemberlaan zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

Militaire begraafplaats met 236 graven van voornamelijk Britse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog en twee uit de Tweede Wereldoorlog.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

De bescherming omvat de Britse militaire begraafplaats, genaamd Vichte Military Cemetery.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Vichte Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: : Begraafplaats aangelegd naar aanleiding van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Vichte kon op 22 oktober 1918 bevrijd worden. Mannen van de Britse 9de en 316te divisie, die er toen omkwamen, werden op een nieuwe begraafplaats begraven, die na de wapenstilstand werd uitgebreid met geconcentreerde graven uit de omgeving. Nu liggen er 236 militairen uit de Eerste Wereldoorlog en twee Britten uit de Tweede Wereldoorlog.

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Deze begraafplaats, ontworpen door William Harrison Cowlishaw, vertoont karakteristieke elementen, zoals een bakstenen ommuring en een offerkruis, dat geflankeerd wordt door esdoorns. De rijen met typisch Britse graven zijn kort en onderverdeeld in vijf perken.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.