Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Boerenwoning met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woningen en dwarsschuur met omgeving
definitieve wijzigingsbesluiten, definitieve opheffingsbesluiten: 08-09-2011  ID: 11117

Beschrijving

De boerenwoning en de onmiddellijke omgeving werden op 3 september 1981 beschermd als dorpsgezicht. Het plan bij de bescherming werd op 8 september 2011 vervangen door een nieuw plan, de afbakening bleef echter ongewijzigd.

In het beschermingsdossier van 1981 werd de bescherming als volgt gemotiveerd: omwille van de historische (beeldbegeleidende) waarde van de aan drie zijden van bebouwing vrijgebleven ruimte.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000656, Geografisch pakket Sint-Gillis-Waas (S.N., 1981).

Waarden

Het huis met de onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Boerenwoning

Potterstraat 101 (Sint-Gillis-Waas)
Tot twee woningen verbouwde boerenwoning uit de 17de eeuw met kleine voortuin. Gewitte en verankerde bakstenen gevel van vijf traveeën op gepikte plint en beëindigd op een bepleisterd hoofdgestel.