Beschermd monument

Eclectische stadswoningen

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 28-03-2002  ID: 3823

De 19de-eeuwse stadswoningen te Brugge, zijn beschermd als monument.

De panden zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een unieke, eclectische gevel met neorenaissance reminiscenties.
als resultaat van een vrij grondige urbanistische wijziging van het straatbeeld in 1859, i.e. de rooilijnwijziging van de zuidelijke Geldmuntstraat tussen de Eiernarkt en de Sint-Amandsstraat.

sociaal-culturele waarde

de fijne afwerking, de zorgvuldige kleurstelling en de vrij imposante volume verlenen de gevel een beeldbepalend karakter.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Stadswoningen

Eiermarkt 3A, Geldmuntstraat 1-17, 37-43 (Brugge)
Bouwblokken van drie bouwlagen bij respectievelijk plein- en straathoek, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. Bepleisterde gevelwand met stilistisch verschillend uitgewerkte panden, waarvan nummer 17 en het hoekpand bij de Sint-Amandsstraat naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge). Begane gronden meestal niet meer oorspronkelijk.