Beschermd monument

Stadswoning met art-nouveau-winkelpui

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 28-03-2002  ID: 3823

De stadswoning met art-nouveau-winkelpui te Brugge, is beschermd als monument.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een woonhuis met een voor Brugge uitzonderlijke art-nouveau-winkelpui van 1911, ontworpen door de Brusselse architect J. Lenoir. De sierlijke winkelpui bestaat uit links een voormalige dienstdeur en rechts een drieledige winkel met verdiepte deur tussen gebogen glaswanden. Het geheel heeft een elegante kroonlijst en wordt opgedeeld door pilasters die verrijkt zijn met kleurrijke tegeltableaus. De vensters zijn voorzien van accoladevormige roedeverdelingen.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Stadswoningen

Eiermarkt 3A, Geldmuntstraat 1-17, 37-43 (Brugge)
Bouwblokken van drie bouwlagen bij respectievelijk plein- en straathoek, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. Bepleisterde gevelwand met stilistisch verschillend uitgewerkte panden, waarvan nummer 17 en het hoekpand bij de Sint-Amandsstraat naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge). Begane gronden meestal niet meer oorspronkelijk.