Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Brouwerij Mena en bijgebouwen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Gebouwencomplex brouwerij Mena

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft het gebouwencomplex brouwerij Mena, bestaande uit het brouwerijgebouw, garages, opslagruimten, het woonhuis en de feestzaal Concordia. Op 12 juli 2005 werd de voormalige brouwerij Mena, inclusief de fabrieksschoorsteen en het kantoorgebouw, eveneens als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische, beeldbepalende en industrieel-archeologische waarde van het gebouwencomplex brouwerij Mena als volgt:

• historische waarde: "de Mena illustreert de sociaal-economische ontwikkeling die Rotselaar in de eerste helft van deze eeuw kenmerkte waarbij een ambachtelijk familiebedrijf uitgroeide toto een industrieel bedrijf met een 100-tal werknemers."
  • beeldbepalende waarde: "door haar monumentale voorkomen en specifieke bouwvorm bepaalt de Mena sinds meer dan 50 jaar het beeld en de eigenheid van Rotselaar."
  • industrieel-archeologische waarde: "de 24 meter hoge brouwzaal met aanhorigheden, gerealiseerd in 1930 naar ontwerp van de Leuvense architect Mispelter, vormt een industriĆ«le toepassing van de principes van het Nieuwe Brouwen met art-deco-invloeden."
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000021, Brouwerij MENA (PAESMANS G., 1994).

Waarden

Het gebouwencomplex 'Brouwerij Mena' is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

in casu beeldbepalende waarde

Brouwerij Mena

Provinciebaan 2 (Rotselaar)
Een 24 meter hoge modernistische brouwzaal, betonskeletbouw met afgeronde hoeken en art-deco-elementen, in 1932 gebouwd naar ontwerp van Edouard Mispelter samen met kantoorruimte in zakelijke stijl.