Stadswoning

Woningen

De stadswoning, oorspronkelijk behorende tot het Munthof te Brugge, is beschermd als monument.

Waarden

Het pand en de linkermuur van nr. 32 waarin zich resten bevinden van het voormalig Prinsenhof, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde de enige restant - met name het voormalige huis van de muntopzichter - van het 16de-eeuwse Munthof, dat een belangrijke rol speelde in het Brugge van de Bourgondische hertogen.
Als zijnde een vrij volumineus pand dat in de loop van de 18de en 19de eeuw is aangepast doch een kern bewaart uit de 16de eeuw bestaande uit onder meer de zoldering met zware moer- en kinderbalken en een waardevolle dakconstructie. Bovendien is de begane grond deels voorzien van een verzorgde houten winkelpui in neoclassicistische stijl. Rechts is een fraaie, overwelfde doorgang naar het huidige Muntplein dat vroeger deel uitmaakte van het Munthof.

sociaal-culturele waarde

de ligging van het pand in de kromming van de Geldmuntstraat en het imposante volume verlenen het pand en de doorgang een uitzonderlijk en beeldbepalend karakter.

Stadswoning, oorspronkelijk deel van het Munthof

Geldmuntstraat 30-32, 30A (Brugge)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met oude kern uit de 16de eeuw, aangepast in de loop van 18de en 19de eeuw.