Herberg Prinsenhof

Herberg Het Prinsenhof

De herberg Het Prinsenhof is beschermd als monument.

Waarden

De herberg "Het Prinsenhof" is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een site met feodaal verleden als administratief centrum van de dorpsheerlijkheid van Ardooie, waar de griffier en ontvanger van de heerlijkheid gevestigd was, die in 1766 de woning liet optrekken. Aldus had de woning op het einde van het ancien régime al een openbare functie. Minstens vanaf het einde van de 19de eeuw, maar mogelijk al vroeger, in gebruik als herberg, gelieerd aan de Ardooise brouwerij Vanden Bussche.
Als zijnde één van de oudste gaaf en authentiek bewaarde dorpsgebouwen binnen Ardooie die zo een belangrijk restant vormt van het bouwkundig erfgoed van Ardooie. Beeldbepalend voor de dorpskern van Ardooie. Gelegen bij de eertijds twee belangrijkste invals-/uitvalswegen die het dorp van Ardooie doorsnijden en enerzijds verbinding maken met Roeselare en Izegem, anderzijds met Pittem en de steenweg Brugge-Kortrijk.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een merkwaardig en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van eenvoudige maar voorname dorpsarchitectuur: een statige 18de-eeuwse woning opgetrokken voor de plaatselijke gezagsdrager, minstens sedert het eind van de 19de eeuw in gebruik als herberg en later als restaurant. Eveneens representatief voor de klassieke 18de- en 19de-eeuwse herberg-afspanning typologie: breedhuis van twee bouwlagen met lagergelegen stal- en smidsegedeelte.
Als zijnde een pand met een zeer herkenbaar en vrij gaaf bewaard volume en gevelordonnantie, met brede geprofileerde bepleisterde kroonlijst, typerend voor de 18de-eeuwse architectuur. Vermeldenswaardig zijn de behouden interieurelementen als de 18de-eeuwse schouwboezem en kooflijsten, de balkenroostering, de kapconstructie en de sporen in de vloer van volksspelen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde één van de weinig resterende getuigen van het vroegere Ardooise dorpsleven. Het vervulde een socio-culturele functie als herberg en had tot voor kort nog een aanzienlijke bindende rol binnen de lokale gemeenschap. Als herberg onlosmakelijk verbonden met het dorpsleven van Ardooie en daardoor van sterke symbolische en emotionele betekenis voor de plaatselijke gemeenschap.
Als zijnde de spil van het ontspanningsleven voor de plattelandsbevolking. Traditionele volkssporten en -spelen maken eeuwenlang deel uit van het herbergamusement, werden in groepsverband bij een herberg beoefend, onder meer het populaire bolspel in al zijn varianten.

volkskundige waarde

Als zijnde een voorziening voor thans zeldzaam geworden historische volksspelen die in of nabij de herbergen werden beoefend en zo het ontspanningsleven vormden voor de plattelandsbevolking. Bijzonder waardevol en zeldzaam zijn de elementen in de vloer ingewerkt en deel uitmakend van het bolspel.

Herberg Prinsenhof

Prinsendreef 6 (Ardooie)
Gebouwd in 1766 als woning op het neerhof van de heer van Ardooie, in de 19de en 20ste eeuw in gebruik als herberg.