Beschermd monument

Burgerhuis

Beschermd monument van 16-04-2004 tot heden

ID: 11534   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11534

Besluiten

Gebouwen in Sint-Gilliskwartier
definitieve beschermingsbesluiten: 16-04-2004  ID: 4210

Beschrijving

Het 18de-eeuwse burgerhuis in neorococostijl te Brugge, is beschermd als monument.Waarden

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een pand met een imposante 18de-eeuwse trapgevel die het resultaat is van een verfraaiende Kunstige Herstelling van 1912 waarbij neo-18de-eeuwse elementen zoals het fraai uitgewerkt schrijnwerk, de rijk uitgewerkte cartouches en het typische lijstwerk omheen de muuropeningen zijn aangebracht. De zijgevel, de kelder, de balklagen en de dakconstructie wijzen op de oude kern die achter deze voorgevel schuil gaat.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een pand dat door zijn ligging op de hoek van de Sint-Jorisstraat en aan de Augustijnenrei alleen al beeldbepalend is.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis

Augustijnenrei 1 (Brugge)
Voormalige woonplaats tussen 1569 en 1613 van schilder A. Claeissens. Nu dubbelhuis van drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Neorococogetinte, bakstenen trapgevel met jaartal "17 / 59" aan weerszij van topvenster. Oude kern, zie zijgevel en interieur. Oorspronkelijk een eenvoudige beschilderde 18de-eeuwse gevel. Huidig uitzicht resultaat van verfraaiende "Kunstige Herstelling" in 1912 naar ontwerp van architect D. Maene.