Afspanning 't Oud Handbogenhof

Gebouwen in Sint-Gilliskwartier

De herberg ’t Oud Handbogenhof te Brugge, is beschermd als monument.

Waarden

Het zogenaamde Oud Handbogenhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een pand dat fasegewijs tot stand is gekomen. Vooral het 16de-eeuwse achterhuis, afgebeeld op de kaart van Marcus Gerards (1562), bevat gaaf bewaarde waardevolle constructieve elementen zoals onder meer de fraai uitgewerkte balksleutels met wapenschilden, acanthusbladeren en een minnestrik. Vrij uitzonderlijk is het 18de-eeuwse volume met opkamer.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een voorbeeld van een 16de-eeuwse afspanning of herberg waarvan de functie tot op heden is blijven bestaan.

Baliestraat 6 (Brugge)
Samenstel van diephuis met in verlengde een achterhuis, uit de 16de-17de eeuw. Links een 18de-eeuwse aanbouw met opkamer.