Hoekhuis

Gebouwen in Sint-Gilliskwartier

Het hoekcomplex ter hoogte van de Torenbrug te Brugge, is beschermd als monument.

Het complex is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een imposant pand dat fasegewijs tot stand is gekomen op een groot bouwperceel. De oudste vleugel aan de Gouden-Handrei staat samen met de gaanderij reeds weergegeven op de kaart van Marcus Gerards (1562). De zijgevel vertoont typische traveenissen en de imposante reiegevel bevat een fraaie barokke deuromlijsting met beeldnis. Het bouwhistorisch interessant pand bewaart gaaf bewaarde elementen die verschillende stijlperiodes illustreren.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een pand met een imposante reiegevel dat door zijn ligging aan de Torenbrug en de Gouden-Handrei beeldbepalend is.

Hoekhuis

Gouden-Handstraat 4 (Brugge)
Complex op U-vormige plattegrond met oudste vleugel aan de Gouden-Handrei/ Torenbrug opklimmend tot het eerste kwart van de 14de eeuw, en jaren 1950-vleugel aan Torenbrug/ Gouden-Handstraat; sedert 1986 ingericht als studentenverblijf voor het Europacollege.