Gebouwen in Sint-Gilliskwartier

Het burgerhuis met voor- en achterhuis te Brugge, is beschermd als monument.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een pand bestaande uit een voor- en een achterhuis waarvan het uitzicht het resultaat is van een aantal wijzigingen in de loop van de eeuwen af te lezen van de gaaf bewaarde elementen in het interieur. Vooral vermeldenswaardig is de kelder afgedekt met balklagen en de salons en de traphal met een 19de-eeuwse aankleding. Vrij uniek en uitzonderlijk is het smeedijzeren hekwerk met bloemen voor de keldervensters.

Gouden-Handstraat 6 (Brugge)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak en achterhuis met monumentale reigevel, oorspronkelijk één geheel met reivleugel zie Gouden-Handstraat nummer 4. In 1855 wordt de afsluitingsmuur van het achterhuis vervangen door een koetshuis naar ontwerp van architect Isidore Alleweireldt (Brugge).