Jeruzalemkerk en klooster

Beschermd monument van 30-03-1987 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Peperstraat
Locatie Peperstraat 1, Peperstraat 3, Peperstraat 3A (Brugge)
Alternatieve naam Huis Adornes

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/31005/342.1
  • OW000164

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Jeruzalemkerk, klooster, godshuis en huis Adornes

Peperstraat 1-3, 3A, Brugge (West-Vlaanderen)

Jeruzalemkerk en Huis Adornes. Deel uitmakend van het complex gebouwd in opdracht van de patriciërsfamilie Adornes gelegen op de hoek van de Peperstraat met de Balstraat. Complex bestaande uit ten oosten de kapel, ten westen het woonhuis, een verbindingsgalerij tussen beide, twee vleugels met kleine godshuizen ten noorden en het eigenlijk kloosterdomein ten zuiden. Ervoor pleintje gevormd door het samenlopen van Jeruzalemstraat, Molenmeers, Rodestraat, Stijn Streuvelstraat en Balstraat.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Jeruzalemkerk en het aangrenzend kloostergebouw. Het betreft een wijziging van het beschermingsbesluit van 13 augustus 1953, waarin de Jeruzalemkerk en de gevels van het kloostergebouw werden beschermd als monument. De bescherming wordt uitgebreid tot het volledige kloostergebouw.

Waarden

De Jeruzalemkerk en al de gevels van het erbij horend kloostergebouw, voorheen het huis Adornes zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

historische waarde

in casu oudheidkundige waarde:

historische waarde

in casu geschiedkundige waarde:
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.