Gevangenis 't Pandreitje: poortgebouw

Gevangenis Pandreitje: poortgebouw

De bescherming omvat het poortgebouw van de voormalige gevangenis 't Pandreitje.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de historische waarde en sociaal-culturele waarde van het poortgebouw als volgt werden gemotiveerd: “als eclectisch gebouw van 1861 met een belangrijke afsluitende en beeldbepalende functie van het Pandreitje, dat een belangrijke schakel vormt in de wordingsgeschiedenis van de stad.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000546, Poortgebouw van de Mannengevangenis, advies KCML (S.N., 1982).

Waarden

Het poortgebouw van de gevangenis Pandreitje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Gevangenis 't Pandreitje

't Pand 16, Gevangenisstraat 10 (Brugge)
Voormalige gevangenis zogenaamd "'t Pandreitje", in 1992 haast volledig gesloopt. Sinds 2000-2002 vervangen door woonproject bestaande uit 75 stadswoningen en appartementen, ondergrondse garage naar ontwerp van architecten Haverhals-Heylen (Antwerpen); doorheen het voormalige grondgebied lopen vier nieuwe, autovrije straten met name Diamantslijpers-, Goudsmeden-, Beeldenmakersstraat en Koudemarkt.