Sint-Jozefskliniek

Gebouwen Sint-Gilliskwartier

Beschrijving

De Sint-Jozefskliniek, opgericht aan het begin van de 20ste eeuw te Brugge, is beschermd als monument.

De Sint-Jozefskliniek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een voorbeeld van een voormalig ziekenhuis met bijhorende kapel naar ontwerp van de toonaangevende en internationaal belangrijke architect Huib Hoste die een pioniersrol speelt in de doorbraak van de moderne architectuur binnen Vlaanderen. De imposante voorgevel is opgevat in historiserende neo-brugse stijl met typerende traveenissen en gebruik van natuursteen.
De kapel is opgevat als een totaalconcept in art-decostijl doorgevoerd in onder meer de glasramen, de koorafsluiting, de versierde kapitelen met gestileerde bloemen.
De centrale inkomtravee naar ontwerp van architect Maurice De Meester geeft toegang tot de hal met halfronde uitbouw met een gaaf bewaarde aankleding in art-decostijl.

als zijnde een creatie van de vermaarde architect Huib Hoste en architect Maurice De Meester.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een voorbeeld van ziekenhuisarchitectuur met bijhorende kapel dat door zijn omvang een beeldbepalende functie heeft.

Sint-Jozefskliniek

Komvest 34 (Brugge)
Hospitaal van 1910 tot 1996, sedert 1996 "Residentie De Veste" als internaat voor de hotelschool Spermalie.