Herenhuis

Gebouwen Sint-Gilliskwartier

Het herenhuis met 16de- en 17de-eeuwse kern te Brugge, is beschermd als monument.

Het hoekhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een voorbeeld van een imposant hoekhuis afgewerkt met een bepleisterde lijstgevel waarachter de structuur schuil gaat van drie oudere panden af te lezen van de balklagen en de dakconstructies. De aankleding van de salons illustreert verschillende stijlperiodes. Het 18de-eeuwse salon bevat heel wat rijk uitgewerkt stucwerk in de schouwboezem en in de supraporte. Het salon aan de straatzijde, vermoedelijk aangekleed in 1885, is voorzien van fraai uitgewerkte plafonds, lambrisering, deuren en schouw in neo-Lodewijk XVI-stijl. Het salon aan de tuin is een zogenaamde Vlaamse kamer met opvallend veel gebruik van rijk gesculpteerd eikenhout.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een pand dat door zijn omvang en zijn ligging aan de Reie alleen al beeldbepalend is. Het illustreert de manier van wonen van de gegoede burgerij.

Herenhuis

Langerei 31 (Brugge)
Beeldbepalend herenhuis, dubbelhuistype van acht + drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken (Vlaamse pannen) met poortgebouw, koetshuis en paardenstal aan de Annuntiatenstraat.