Kapucijnenklooster

Kloosters en godshuizen

Het 19de-eeuws kapucijnenklooster, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig kapucijnenklooster met inbegrip van het voorhof, de kerk en de kloostervleugel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een gaaf bewaard 19de-eeuws kloostercomplex van de kapucijnen met de typische configuratie bestaande uit een voorhofje met calvarie, de kloosterkerk met voorkoer en het klooster met pandgang. De omsloten voorkoer is voorzien van een kleine fraai uitgewerkte muurkapel met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van goede bevalling, dat afkomstig is van het klooster aan de Vrijdagmarkt.
In de kerk is gaaf bewaard mobilair aanwezig grotendeels van de hand van de toonaangevende beeldhouwer H. Pickery. Het klooster zelf is onder meer voorzien van een pandgang en een refter voorzien van fraai versierde faiencetegels.

artistieke waarde

als zijnde een waardevol kloostercomplex grotendeels aangekleed door de toonaangevende beeldhouwer H. Pickery (1828-1894) die veel houtsnijwerk voor kerkmeubilair vervaardigde. Zijn oeuvre getuigt van echt vakmanschap en oog voor detail.
De kerk valt op door zijn fraaie aankleding met imposant eikenhouten portaal, sober versierd met gestileerde motieven. Het monumentaal eikenhouten hoogaltaar in barokke stijl met vijf bijhorende houten kandelaars, is toegewijd aan de H. Antonius. Het is voorzien van een uitzonderlijk en uniek draaitabernakel en ingewerkte schilderijen en bijhorende heiligenbeelden. In de muur zitten ook twee gedenkstenen verwerkt. De communiebank en het altaar die oorspronkelijk één geheel vormden zijn voorzien van medaillons met een voorstelling van paters kapucijnen omlijst door druiventrossen. De zijaltaren, met telkens vier bijhorende houten kandelaars, zijn toegewijd aan de H. Antonius en Maria. De zijaltaren worden telkens geflankeerd door twee deuren. De zeer gedetailleerd uitgewerkte preekstoel is voorzien van medaillons. De zes biechtstoelen zijn rijk besneden met telkens een heilige. Het achterliggend koor is voorzien van een eikenhouten lambrisering en een rijk uitgewerkte achterwand van het hoogkoor. De sacristie heeft een wandkast met gestileerde ornamenten.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een belangrijk beeldbepalend en structuurbepalend kloostercomplex met bijhorende kloosterkerk. Tot op heden heeft het complex een sociaal functie.

Kapucijnenklooster

Boeveriestraat 18 (Brugge)