Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Straat Mariastraat
Locatie Mariastraat zonder nummer (Brugge)

Mariastraat zonder nummer, Brugge (West-Vlaanderen)

Georiënteerde, gotische kerk gelegen aan de oostzijde van de Mariastraat. Ten noorden en ten zuiden voormalig kerkhof afgeschaft in 1784; aan zuidkant is de naam Onze- Lieve-Vrouwekerkhof Zuid behouden, aan noordkant wordt naamgeving Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Noord in 1963 vervangen door Guido Gezelleplein, Aan oostzijde plantsoen grenzend aan de achtergevel van Gruuthuse. Voormalig kerkhof, aan noordkant afgeboord met lage arduinen muur, aan oostkant ingericht als parkje met leilinden en haagjes, bronzen beeld van de Spaanse humanist J.L. Vivès (1492-1540) van 1957 naar ontwerp van beeldhouwer R. Mateu (Spanje).

Muurschilderingen Onze-Lieve-Vrouwekerk

Muurschildering in een spaarnis van de zuidelijke kooromgang met voorstelling van de Heilige Lodewijk (188 x 100), gekroond, met leliescepter en boek, tweede kwart 14de eeuw.

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw te Brugge is beschermd als monument.

Waarden

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu oudheidkundige waarde: