Godshuis Van Volden

Kloosters en godshuizen

Beschrijving

Het voormalige godshuizencomplex en inrichting voor krankzinnigen te Brugge, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalige godshuis Van Volden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde de voormalige site van het godshuis Van Volden, waarvan de stichting teruggaat tot eind 15de eeuw, en waarvan de nu nog bestaande gebouwen reeds staan weergegeven op de kaart van Marcus Gerards (1562). De gebouwen bevatten gaaf bewaarde constructieve elementen die vermoedelijk teruggaan tot het einde van de 15de eeuw.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een belangrijk beeldbepalend gebouwencomplex dat tot op heden een sociaal-culturele functie heeft. Het voormalig godshuis geeft onderdak aan de diensten van het OCMW.

Godshuis Van Volden

Boeveriestraat 50 (Brugge)
Het voormalige godshuizencomplex bestaande uit een L-vormig grondplan met een vierzijdig trappenhuis in de hoek. Van links naar rechts breedhuis met verankerde bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), vervangt sinds 1848 een laag poortgebouw met brede korfboogdeur.