Godshuizen De Schipjes

Kloosters en godshuizen

Beschrijving

Het voormalig godshuizencomplex De Schipjes te Brugge, opgericht aan het begin van de 20ste eeuw naar ontwerp van R. Cauwe, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig godshuizencomplex De Schipjes met inbegrip van de waterput in de tuin, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een voorbeeld van een godshuizencomplex van 1908 met centraal in de binnentuin een waterput met een sierlijke smeedijzeren bekroning.
De godshuissite is gebouwd naar ontwerp van architect René Cauwe in een typische neobrugse stijl.

artistieke waarde

als zijnde een eenheidsconcept in neobrugse stijl ontworpen door de toonaangevende architect R. Cauwe.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een voorbeeld van een complex met een sociale functie die tot op heden is bewaard gebleven.

Peterseliestraat 136-158 (Brugge)
Bestaande uit twaalf huisjes naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge). Fasegewijs tot stand gekomen in de loop van 1908. 1987-1990: consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect A. Schrauwen. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architecten K. Lantsoght en G. Vandenabeele (Brugge) in 1996-2001.