Neogotisch godshuis

Kloosters en godshuizen

Beschrijving

Het voormalig godshuizencomplex De Croeser-De Ruysscher te Brugge, opgericht in 1919 naar ontwerp van R. Cauwe, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig godshuizencomplex De Croeser-De Ruysscher met inbegrip van de waterput in de binnentuin, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

als eenheidsconcept in de typische neobrugse stijl, ontworpen door architect R. Cauwe.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een voorbeeld van een godshuizencomplex van 1919 met centraal in de binnentuin een waterput met een sierlijke smeedijzeren bekroning. De godshuissite is gebouwd naar ontwerp van architect René Cauwe en vormt een duidelijke eenheid in de typische neobrugse stijl.

sociaal-culturele waarde

als voorbeeld van een begin 20ste-eeuws godshuizencomplex dat tot op heden - als eigendom van het O.C.M.W. - zijn sociale functie heeft behouden.

Neogotisch godshuis

Raamstraat 29-57 (Brugge)
Voormalig neogotisch godshuis, gesticht in 1919, zie cartouche boven de poort, opgericht op een deel van de grond van de voormalige gieterij "De Jaegher".