Beschermd monument

Gebouw van de Mariacongregatie in Brugge

Beschermd monument van tot heden

ID
11585
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11585

Besluiten

Kloosters en godshuizen
definitieve beschermingsbesluiten: 09-06-2004  ID: 4262

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het voormalig gebouw van de Mariacongregatie te Brugge, opgericht aan het einde van de 19de eeuw naar ontwerp van K. Verschelde, is beschermd als monument.



Waarden

Het voormalige congregatiegebouw gelegen aan de Westmeers, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

als zijnde een imposant pand dat de volledige gevelwand beslaat tussen de Koolbranders- en Sint-Obrechtsstraat.
Als zijnde het voormalig congregatiegebouw, dat later wordt aangeduid als de patronage en nu in gebruik is als bibliotheekfiliaal. De sociaal-culturele functie leeft dus tot op heden nog verder door.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een monumentaal gebouw opgetrokken in neogotische stijl van 1881 naar ontwerp van de toonaangevende brugse architect K. Verschelde.
De doorgedreven neogotische vormgeving is ook merkbaar in het fraaie interieur met de kapel voorzien van onder meer een neogotische sierlijke en kleurrijke sjabloonbeschildering en een houten spitstongewelf voorzien van metalen trekstangen.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Gebouw van de Mariacongregatie in Brugge

Westmeers 33-35 (Brugge)
Voormalig gebouw van de Mariacongregatie in Brugge met haast gevelbrede kapel op de bovenverdieping, elf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), vanaf 1974 stedelijke bibliotheek "LODE ZIELENS". Verankerde baksteenbouw in neogotische stijl naar ontwerp van architect K. Verschelde (Brugge), vervangt in 1881 vijf huizen van samen veertien traveeën en twee en één bouwlaag.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.