Woningen

Het burgerhuis te Brugge, is beschermd als monument.

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als een in kern mogelijk nog vroeg 17de-eeuwse woning die in de loop van de 19de eeuw is hersteld en aangepast onder meer door de toevoeging van kantelen. Het pand bewaart ook enkele bijzondere salons met 18de en 19de-eeuwse aankleding, een waardevolle trap en een merkwaardige kamer op de verdieping waar op een schouwboezem portretten van bisschoppen zijn afgebeeld.

Braambergstraat 18 (Brugge)
In zijn huidige vorm, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Gedateerd "ANNO/ 1528" en "GEBOUWD IN / 1627 / HERSTELD IN / 1893". In 1846, toevoegen van kantelen, dakvenster en verlagen van twee linker vensters; "Kunstige Herstelling" van 1893. Consoliderende restauratie in 1999-2000 naar ontwerp van architect B. Delaey (Brugge).