Woningen

De 18de-eeuwse hoekwoning met tuinpaviljoen te Brugge, is beschermd als monument.

Waarden

De hoekwoning met tuinpaviljoen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een 18de-eeuwse woning die in de loop van de 19de eeuw is verhoogd met een derde bouwlaag en binnenin nog de sobere typisch 18de-eeuwse aankleding en planindeling bewaart. Het in oorsprong 18de-eeuws tuinpaviljoen wordt geritmeerd door vier rondbogen met sluitstenen en tussenpilaartjes met imitatiebossage.

Dijver 15 (Brugge)
Dubbelhuis, op L-vormige plattegrond, van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zijdelings afgesnuit schilddak (Vlaamse pannen), deels uit het tweede kwart van de 18de eeuw (eerste twee bouwlagen) en deels uit de 19de eeuw (derde bouwlaag).