Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Akker met linden

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Akker met lindebomen en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft het gehele perceel met de kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Akker en de twee linden. De kapel is eveneens als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de landschappelijke waarde van het gehele perceel met de twee lindebomen als volgt: "de lindebomen vormen samen met de kapel een merkwaardig ensemble dat beeldbepalend is voor de hoek Kapelstraat-Torenstraat."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000011, Onze-Lieve-Vrouw van den Akker met linden (PAESMANS G., 1993).

Waarden

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Akker, twee lindebomen en onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu landschappelijke waarde

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Akker met knotlinden

Torenstraat (Rotselaar)
Kleine barokkapel ingeplant tussen twee knotlinden, baksteenbouw op gecementeerde plint met spaarzaam gebruik van kalk- en ijzerzandsteen, gedateerd 1702.