Beschermd monument

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 09-06-2004  ID: 4263

Het 18de-eeuwse burgerhuis te Brugge, is beschermd als monument.

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als eenvoudige, 18de-eeuwse woning die een opkamer bewaart met een uitzonderlijk versierde schouw met medaillon waarop een afbeelding van Karel van Lotharingen voorkomt.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een aan de buitenzijde heel bescheiden ogende woning die echter inwendig nog een vrij goed bewaarde 18de-eeuwse ruimte-indeling en aankleding bezit.

Is de bescherming van

Nieuwe Gentweg 78 (Brugge)
Half vrijstaand diephuis van drie/vijf travee├źn en twee bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen) met oudere kern doch in de loop van de 18de eeuw aangepast aan voorgevel en bedaking. Sinds 1997-1998, aangekocht als onderdeel van hotel - zie Nieuwe Gentweg nummer 80 - en consoliderend gerestaureerd naar ontwerp van Groep Planning (Brugge).