Beschermd cultuurhistorisch landschap

Stadswal met omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Stadswal met Sint-Jansmolen, molenwal, Kruispoort, Guido Gezellemuseum en Sint-Sebastiaansgilde

Beschrijving

De stadswal met omgeving is beschermd als landschap. De bescherming omvat de Kruisvest met inbegrip van de Kruispoort, Sint-Janshuismolen en Bonne Chieremolen, het gehele complex van de Sint-Sebastiaansgilde met inbegrip van de gebouwen, tuin en ommuring, het complex van de Sint-Jorisgilde met uitzondering van het gildehuis, het geboortehuis van Guido Gezelle met de onmiddellijke omgeving, en een gedeelte van de openbare ruimte tussen deze verschillende complexen.

Waarden

Het geheel gevormd door de Sint-Jansmolen, de molenwal tussen de Kruispoort en de Carmerstraat, de Kruispoort, het Guido Gezellemuseum en de Sint-Sebastiaansgilde is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Hofstede en geboortehuis van Guido Gezelle

Rolweg 64-66 (Brugge)
Voormalige hofstede en geboortehuis van Guido Gezelle. Sinds 1926 Guido Gezellemuseum met bijhorende ruime ommuurde tuin. Het ensemble is opgenomen in het beschermd landschap tussen Kruispoort en Carmersstraat.

Koninklijke en Prinselijke Hoofdgilde van Sint-Joris

Stijn Streuvelsstraat 59 (Brugge)
Gildegebouwen in historiserende stijl bevatten een gildekamer met doelbanen en bolbaan, de eedzaal met diverse kunstwerken, sieraden, trofeeën en archivalia, en schuttersterrein met de 36 meter hoge pers.

Koninklijke hoofdgilde van Sint-Sebastiaan

Carmersstraat 174 (Brugge)
Gebouwencomplex ten noorden begrensd door de Carmersstraat, ten oosten door de Kazernevest, ten zuiden door de Rolweg en ten westen door het buurpand nummer 176. Opgenomen in een beschermd landschap.

Kruispoort

Langestraat 191 (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten westen van Buiten Kruisvest en met variërende bestemmingen in de loop der tijden. Gebouwd als stadspoort, later ingericht als conciërgewoning en museum voor oorlogsgeschiedenis (tot circa 1988).

Sint-Janshuismolen

Kruisvest (Brugge)
De Sint-Janshuismolen is een houten staakmolen met twee zolders op een open voet, die in 1770 door het Brugse bakkersambacht werd opgericht voor het malen van graan.

Windmolen Bonne Chiere

Kruisvest (Brugge)
De windmolen Bonne Chiere is een houten staakmolen uit Olsene die in 1911 langs de Kruisvest in Brugge heropgebouwd werd op de plaats waar sedert 1487 een windmolen stond.