Bel-etagewoning La Paix

Woning La Paix

De bel-etagewoning La Paix te Brugge, is beschermd als monument.

Waarden

De woning zogenaamd La Paix, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het pand dateert uit het begin van de 20ste eeuw en is voorzien van een sierlijk uitgewerkt parement van geglazuurde baksteen in combinatie met tegeltableaus van de firma Helman uit Sint-Agatha-Berchem (Brussel), onder meer met de huisnaam en een tafereel met zonsopgang.
Het bijgebouw, vermoedelijk in gebruik als atelier van de bouwheer/architect J. Augustijn is eveneens voorzien van een gevelparement bestaande uit geglazuurde baksteen, wat zeer uitzonderlijk is.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Bel-etagewoning met oorspronkelijk een sobere bakstenen lijstgevel die circa 1920 werd voorzien van een nieuw gevelparement met geglazuurde baksteen in combinatie met een sierlijk tegelpaneel boven de deur met de huisnaam La Paix en een tegeltableau met zonsopgang, duif en bloemen van de firma Helman uit Sint-Agatha-Berchem/Brussel.
Het bijgebouw in de tuin, vermoedelijk in gebruik als atelier van de bouwheer/architect heeft een verzorgd uitgewerkte gevel voorzien van een wit geglazuurde baksteen in combinatie met groen geglazuurde baksteen voor de horizontale belijning van de gevel. De gevel is opengewerkt op de verdieping met een sierlijke erkeruitbouw en een groot raam naar het noorden gericht, een kenmerkend gegeven voor ateliergebouwen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand met een parement van geglazuurde baksteen die hierdoor opvalt in de gevelrij langs de Gistelse Steenweg. Het rijke materiaalgebruik is tevens een aanwijzing voor de status van de bouwheer van het pand.
Het gebouw in de tuin is het atelier geweest van de bouwheer/architect J. Augustijn en heeft een typisch groot raam naar het noorden gericht, een belangrijk gegeven bij de lichtinval van zijn atelier.

Burgerhuis La Paix

Gistelse Steenweg 57 (Brugge)
Woonhuis van circa 1900 wordt in 1920 voorzien van beige en oranje geglazuurde tegels en tegeltableaus met voorstelling van zonsopgang.