Tolhuis

Straat Jan van Eyckplein, Spanjaardstraat
Locatie Jan van Eyckplein 2, Spanjaardstraat 2 (Brugge)

Tolhuis

Jan van Eyckplein 2, Brugge (West-Vlaanderen)

Gelegen ten N. van de Sint-Jansbrug waar sinds een onbekend tijdstip de grote tol nl. de tol op internationale en interregionale handel werd geheven tot het einde van het Ancien Régime. Vervolgens diverse functies. In 1837 verkocht aan privé persoon met uitzondering van de begane grond.

Beschrijving

Het tolhuis is beschermd als monument. Het tolhuis werd in 1884 als stedelijke bibliotheek ingericht. De bescherming omvat het gotische tolhuis aan het Jan van Eyckplein, het gebouw in de Spanjaardstraat en de verbinding tussen beide gebouwen. Het smalle gebouw op de hoek van het Jan van Eyckplein en de Spanjaardstraat met de gelijkvloerse verdieping die bestaat uit een galerij met rondboogarcaden behoort niet tot de bescherming als monument.

Waarden

De stedelijke bibliotheek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde