Eclectisch herenhuis

Woonhuis ontworpen door J. Heyneman

Beschrijving

Het eclectisch herenhuis te Brugge, gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect Jules Heyneman, is beschermd als monument.

Het woonhuis, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een pand gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect Jules Heyneman. Het resultaat is een rijk uitgewerkt eclectisch pand waarbij zowel aandacht werd besteed aan het interieur als aan het exterieur en een getuige is van echt vakmanschap.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een representatief voorbeeld van een eclectisch pand gedateerd door middel van jaarsteen 1912, ontworpen door de Uitkerkse architect Jules Heyneman, die enkele belangrijke panden heeft gerealiseerd langsheen de Gistelse Steenweg.
Het is een voorbeeld van een pand met een rijk uitgewerkte gevel die opvalt door het rijke materiaalgebruik bestaande uit arduin, gele en rode baksteen. Het pand heeft een typerende eclectische puntgevel voorzien van een verzorgd topstuk en gebruik van vaasornamenten voor het benadrukken van de schouderstukken. De gevel wordt afgelijnd door een gedetailleerde kroonlijst op modillons en een arduinen fries met gesculpteerde hermesfiguur geflankeerd door acanthusbladeren.
De achtergevel van het pand is rijk uitgewerkt door middel van het verschillende materiaalgebruik bestaande uit rode en gele baksteen. De ramen zijn voorzien van I-balken met bloemenmotieven. Het balkonvenster is voorzien van een sierlijk gebuikte smeedijzeren leuning. De oorspronkelijke afsluiting van het terras, bestaande uit balusterleuningen en vaasmotieven is bewaard gebleven, wat uitzonderlijk is. De tuinmuur valt eveneens op door het gebruik van rode en gele baksteen.
Het pand bevat een gaaf bewaard interieur met klassieke plattegrond. De salons en de inkom bewaren o.m. de deuren met origineel sluitwerk, rijk uitgewerkte plafonds met lijstwerk en centrale rozet. Ter hoogte van de bordes bovenaan de trap bevindt zich een glas-in-loodraam met pauw.

sociaal-culturele waarde

Het pand met rijk uitgewerkte gevel en gaaf bewaard interieur weerspiegelt de sociale status van de bouwheer.

Gistelse Steenweg 165 (Brugge)
Eclectisch herenhuis van 1911 naar ontwerp van architect Jules Heyneman (Uitkerke), met uitweg en verbouwde stallingen aan de Diksmuidse Heerweg. Bakstenen gevel met bezetting van gele en rode baksteen in combinatie met arduin voor onder meer het benadrukken van de muuropeningen, de ornamentiek en de horizontale belijning.