Eclectisch burgerhuis

Villa Mon Repos

Beschrijving

Het eclectisch burgerhuis Mon Repos uit 1901 te Sint-Andries, een deelgemeente van Brugge, is beschermd als monument.

Villa Mon Repos, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
Het pand zogenaamd Mon Repos, in eclectische stijl, is opgetrokken in 1901 en maakt deel uit van de bouwactiviteiten langs de Gistelse Steenweg die volop werden ingezet in het eerste kwart van de 20ste eeuw.
Achter de vrij eenvoudige gevel gaat een fraai interieur in eclectische stijl schuil getypeerd door een enfilade van salons telkens voorzien van gedetailleerde beschilderingen in een bepaald thema. Ook aanwezigheid van een wintertuin met fraaie glas-in-loodramen en mooi uitgewerkte beschilderingen met een voorstelling van onder meer een jachttafereel en een zicht op de nabijgelegen Smedenpoort en herder met kudde.
De achtergevel van het bijgebouw is voorzien van een beschildering in Moorse stijl, wat zeer uitzonderlijk is en tevens dit pand uniek maakt. Het verwijst vermoedelijk naar het beroep van consul die de bouwheer van dit pand had en getuigt van een zeker exotisme.

sociaal-culturele waarde

Het pand met een vrij sobere gevel vormt een beeldbepalend element langsheen de Gistelse Steenweg. Het pand straalt de welstand van de bouwheer uit, duidelijk afleesbaar van de mooi aangeklede salons met onder meer bijzonder rijke beschildering van de muren.
De ontwerper / schrijnwerker Charles Baete-Billiet had duidelijk aandacht voor de uitwerking van het schrijnwerk. Het schrijnwerk van de voorgevel en het interieur is mooi gedetailleerd uitgewerkt.

Villa Mon Repos

Gistelse Steenweg 42 (Brugge)
Eclectisch breedhuis van 1901 naar ontwerp van schrijnwerker Ch. Baete-Billiet (Brugge). Roodbakstenen gevel boven een plint van breuksteen.