Eclectisch burgerhuis

Beschermd monument van 05-06-2013 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Sint-Andries
Straat Gistelse Steenweg
Locatie Gistelse Steenweg 42 (Brugge)
Alternatieve naam Mon Repos

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/31005/2187.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Eclectisch burgerhuis

Gistelse Steenweg 42, Brugge (West-Vlaanderen)

Gistelse Steenweg nr. 42. Eclectisch breedhuis van 1901 naar ontwerp van architect Ch. Baete-Billiet (Brugge). Roodbakstenen gevel boven een plint van breuksteen. Horizontaal belijnende banden van gesinterde baksteen. Hoger opgetrokken rechtertravee met tuittop. Gaaf bewaarde houten erker met erboven balkon voorzien van een smeedijzeren leuning. Voorts bewaard schrijnwerk en pittoreske d

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Het eclectisch burgerhuis Mon Repos uit 1901 te Sint-Andries, een deelgemeente van Brugge, is beschermd als monument.

Waarden

Villa Mon Repos, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Het pand zogenaamd Mon Repos, in eclectische stijl, is opgetrokken in 1901 en maakt deel uit van de bouwactiviteiten langs de Gistelse Steenweg die volop werden ingezet in het eerste kwart van de 20ste eeuw.
Achter de vrij eenvoudige gevel gaat een fraai interieur in eclectische stijl schuil getypeerd door een enfilade van salons telkens voorzien van gedetailleerde beschilderingen in een bepaald thema. Ook aanwezigheid van een wintertuin met fraaie glas-in-loodramen en mooi uitgewerkte beschilderingen met een voorstelling van onder meer een jachttafereel en een zicht op de nabijgelegen Smedenpoort en herder met kudde.
De achtergevel van het bijgebouw is voorzien van een beschildering in Moorse stijl, wat zeer uitzonderlijk is en tevens dit pand uniek maakt. Het verwijst vermoedelijk naar het beroep van consul die de bouwheer van dit pand had en getuigt van een zeker exotisme.

sociaal-culturele waarde


Het pand met een vrij sobere gevel vormt een beeldbepalend element langsheen de Gistelse Steenweg. Het pand straalt de welstand van de bouwheer uit, duidelijk afleesbaar van de mooi aangeklede salons met onder meer bijzonder rijke beschildering van de muren.
De ontwerper / schrijnwerker Charles Baete-Billiet had duidelijk aandacht voor de uitwerking van het schrijnwerk. Het schrijnwerk van de voorgevel en het interieur is mooi gedetailleerd uitgewerkt.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.