Sluis De Blauwe Sluis

Blauwe Sluis met kreek en omgeving

Beschrijving

De Blauwe Sluis te Lapscheure is beschermd als monument. In hetzelfde besluit werden de omgeving van de sluis en de kreek beschermd als landschap.

De Blauwe Sluis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Blauwe Sluis

Zeedijk (Damme)
De "Blauwe Sluis" dateert van 1746 en ligt onder de Zeedijk bij de kreek "het Lapscheurse Gat", op de grens met Nederland. Het Lapscheurse Gat ontstaat wanneer in 1583 de dijken bezuiden Sluis door de watergeuzen strategisch worden doorbroken, en het hele gebied zuidwaarts overstroomt. Daarbij wordt de oorspronkelijke kern van Lapscheure volledig van de kaart geveegd. In 1611-1613 worden de Zeedijk en aansluitend de Sint-Pietersdijk opgeworpen om de onder water gezette gronden te herwinnen. De Blauwe Sluis dateert van 1746 en wordt gebouwd in opdracht van de zes Wateringen ter vervanging van een oudere zogenaamd "Sint-Jobsluis".