Hoek- en burgerhuis

Woning

Beschrijving

De stadswoning, samengesteld uit een hoek- en burgerhuis op de hoek van de Waalsestraat en de Frère Fonteinstraat te Brugge is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke en historische waarde van de stadswoning als volgt werd gemotiveerd: "Het betreft hier een geschilderde klokgevel in natuursteen (Ledische zandsteen) die vermoedelijk in 1739-1740 ter vervanging van een houten gevel werd opgericht (cfr. Brugge, Stadsarchief, Ferieboek 1737-1755 fol. 15).
De inkom links heeft een versierde omlijsting in Lodewijk XIV-stijl."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000383, Frère Fonteinstraat 14: huis, advies KCML (1980).

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoek- en burgerhuis

Freren Fonteinstraat 14, Waalsestraat 52 (Brugge)
Samenstel van hoekhuis en breedhuis, samen zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Links, verankerde en beschilderde, bakstenen lijstgevel. Rechts, klokgevel van Balegemsteen met bepleisterd en beschilderd parement.