Sint-Godelieveabdij: kapel, ingangsgebouw, zuidvleugel, noordvleugel en boerderij

Geografisch pakket Brugge

Beschrijving

Een gedeelte van de Sint-Godelieveabdij te Brugge is beschermd als monument. De bescherming omvat de kapel, het ingangsgebouw, de zuidvleugel met kloostergang, de noordvleugel en de voormalige boerderij.

In het beschermingsdossier wordt de architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde van een gedeelte van de Sint-Godelieveabdij als volgt gemotiveerd: "Als zijnde een uitzonderlijk, zowel van buiten als van binnen gaaf bewaard kloostercomplex (benedictinessen) in de Brugse binnenstad, met typische bestanddelen als kapel, ingangsgebouw, eigenlijk klooster met refter, keuken, apotheek, infirmerie, dormitorium en pandgang en de boerderij, die overwegend 17de-eeuws zijn.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000551, Brugge: Geografisch pakket (S.N., 1991).

Waarden

Het deel van het sint-Godelieveklooster bestaande uit de kapel (1626-1726), het ingangsgebouw (1633), de zuidvleugel (1643) met inbegrip van de pandgang langs deze zuidvleugel en langs de kapel, de noordvleugel en de voormalige boerderij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Sint-Godelieveabdij

Boeveriestraat 45-49 (Brugge)
Het klooster met tuin is geleidelijk aan gebouwd en uitgebreid. Geheel beslaat een ruime oppervlakte tussen de Boeveriestraat en de Koning Albertlaan.

Stadswoning

Boeveriestraat 49 (Brugge)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) teruggaand tot de 16de eeuw.