Woningen

Beschrijving

Het burgerhuis is beschermd als monument. Onder hetzelfde dak bevindt zich een voormalig achterhuis, dat nu één eenheid vormt met het hoofdvolume.

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een woonhuis met een kern en indrukwekkende zijtopgevels uit de 16de - begin 17de eeuw; de voorgevel werd in de loop van de tijd verbouwd. Binnenin zijn een houten slingertrap en enkele salons, met onder meer een marmeren volutenschouw en een bepleisterde schouwboezem, bewaard.

sociaal-culturele waarde

door de ligging op de hoek van de Reie, de Ezelstraat en de Ezelbrug en door de architecturale expressie van de zijtuitgevels in het verlengde van de achtergevels van de huizen aan de Pottenmakersstraat, heeft het pand een uitgesproken beeldbepalend karakter.

Ezelstraat 2 (Brugge)
Diephuis van drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 16de eeuw tot het eerste kwart van de 17de eeuw, zie dakgebinte. met betrekking tot gevels van achterhuis. Diephuis met een verankerde en beschilderde bakstenen trapgevel, met natuurstenen hoekblokken. Verankerde bakstenen zijgevel van drie bouwlagen, met rondboognisje met Mariabeeld met Kind boven ijzeren lichtarm. Achterhuis, mogelijk uit de 18de eeuw, met drie verankerde bakstenen tuitgevels van respectievelijk één, drie en twee traveeën. Consoliderende Kunstige Herstelling van 1994 naar ontwerp van architect F. Delacourt. Aan de Pottenmakersstraat, bakstenen muur waarin spitsboogpoort met houten poort met gedateerde naald 1687, en erboven rondboognisje met ontlastingsboog op als hoofdjes uitgewerkte aanzetstenen van natuursteen, mogelijk van herbruikmateriaal.