Beschermd cultuurhistorisch landschap

Raspaillebos, Moerbekebos en Karkoolbos

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Beschrijving

Het Raspaillebos, Moerbekebos en Karkoolbos te Geraardsbergen en Galmaarden zijn beschermd als landschap. De Bosberg, later als monument beschermd, maakt deel uit van het beschermde landschap.

Waarden

Het Raspaillebos, Moerbekebos en Karkoolbos zijn beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Hof ten Steenborre

Hazendans 2 (Geraardsbergen)
Geïsoleerde semi-gesloten hoeve gelegen in een open landschap, met zeven traveeën breed boerenhuis van het dubbelhuistype onder licht gebogen zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Kasseiweg Bosberg

Kapellestraat (Geraardsbergen)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.

Moerbekebos, Raspaillebos, Karkoolbos en omgeving

Galmaarden (Galmaarden), Grimminge, Moerbeke, Onkerzele, Zandbergen (Geraardsbergen)
Het boscomplex, gevormd door het Raspaillebos, Moerbekebos en Karkoolbos, ligt op een heuvelrug te Geraardsbergen en Galmaarden. Het gebied vormt een relict van het Kolenwoud en wordt doorsneden door een kasseiweg, de Bosberg.