Beschermd monument

Brouwerij 't Hamerken: mouterij

Beschermd monument van tot heden

ID
11650
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11650

Besluiten

Brouwerij 't Hamerken: mouterij met cultuurgoederen
definitieve beschermingsbesluiten: 27-10-2006  ID: 4473

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De mouterij van de voormalige brouwerij 't Hamerken, met inbegrip van de cultuurgoederen die er deel van uitmaken en de fabrieksschouw, is beschermd als monument.



Waarden

De mouterij van de voormalige brouwerij 't Hamerken, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, alsook de fabrieksschouw, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde


Als voorbeeld van een - met uitzondering van de verdwenen mouteest - zeldzaam volledig en typologisch goed bewaarde mouterij anno 1902 opgericht ten behoeve van een in situ brouwerij maar ook ter voorziening van andere brouwerijen, onder andere gekenmerkt door het behoud van alle kuis- en transporttoestellen (meestal in houten omkasting) en van weekkuipen in geklonken ijzer.
Dit voorbeeld waarvan de infrastructuur volledig beantwoordde aan de noden, de technologie en de economie van die tijd, illustreert de eigenheid van een industriële mouterij van circa 1900, onder andere in vergelijking met een industriële mouterij uit een latere fase die dateert van het late interbellum, zoals de mouterij Cuypers te Diest waarvan zowel de gebouwen, het materiaalgebruik, de uitrusting en de schaal zeer verschillend zijn.
Illustratief voor de bouwperiode is onder andere het materiaalgebruik (baksteenmetselwerk, hout, gemetste troggewelven tussen profielijzers, geklonken ijzer) en het feit dat in 1902 de nieuwe mouterij op een ouder industrieel gebouw (waarin zich nu de graanzolder bevindt) werd geënt.
Door het gedetailleerd behoud van werktuigen in hun oorspronkelijke opstelling en de aanwezigheid van los materiaal dat tot de mouterij behoort, kan hier nog het volledige moutproces anno 1902 aan de hand van de bewaarde materiële getuigen geïllustreerd en verteld worden.
Het betreft een zeldzaam geworden voorbeeld van een industriële unit, in casu een mouterij (in die tijd telde Brugge 31 brouwerijen, waarvan vele een eigen mouterij hadden) in een historisch stadscentrum: de gebouwen dragen nog duidelijk een industrieel karakter anno 1902, inclusief een nog ouder 19de-eeuws bedrijfsgebouw (voorzien van een luikap en van een zolder met monumentaal schaargebint) en met inbegrip van een schoorsteen. De mouterijgebouwen vormen een opvallende verschijning in een stadscentrum waar de meeste sporen van de oude ambachtelijke en historische bedrijvigheid na de Tweede Wereldoorlog werden uitgewist.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Brouwerij 't Hamerken

Verbrand Nieuwland 10A-B (Brugge)
In zijn huidige vorm bestaande uit de nog reeds gebruikte brouwerijgebouwen aan de binnenplaats en de voormalige mouterij gelegen aan het Verbrand Nieuwland, heden in gebruik als brouwerijmuseum.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij 't Hamerken: mouterij [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11650 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.