Hof van Leffinge

Gebouwen in Brugge

Beschrijving

Het herenhuis Hof van Leffinge, ook wel voormalig Hof van Ravenstein genoemd, is beschermd als monument. De bescherming omvat het imposante herenhuis met inbegrip van het interieur en het lateraal aangebouwde neoclassicistisch poortgebouw.

Waarden

Het voormalige "Hof van Ravestein" is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een imposante herenwoning met een zeer rijke interieuraankleding. Het interieur illustreert verschillende stijlperiodes gaande van Lodewijk XV-stijl tot het laatclassicisme. De salons zijn rijk gedecoreerd en getuigen van echt vakmanschap. De 19de-eeuwse aanpak van de toonaangevende Brugse architect I. Alleweireldt is duidelijk merkbaar, vooral in de imposante en fraai uitgewerkte vestibule.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Het herenhuis is geëvolueerd van een imposante woning met traptoren (afgebeeld op de kaart van Marcus Gerards van 1562) naar een typisch 18de-eeuws herenhuis die in de loop van de 19de eeuw werd verbouwd naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge). De constructieve- en interieurelementen verwijzen nog naar de verschillende bouwfasen.
Het vanouds ommuurd domein is aan de Molenmeers onder meer afgewerkt met een neoclassicistisch poortgebouw dat lateraal is ingeplant op het herenhuis, aan de Reie is het huis afgewerkt met een typische 18de-eeuwse gevel met frontonbekroning.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een beeldbepalend en imposant herenhuis dat de leef- en woonkwaliteit van de gegoede burgerij illustreert.

Hof van Leffinge

Molenmeers 11 (Brugge)
Bij Marcus Gerards(1562) afgebeeld als breedhuis met traptoren en bijgebouwen. 16de-eeuwse(?) kern aanwezig in het gedeelte aan Molenmeers (drie traveeën diep), zie bewaarde moer- en kinderbalken. In de loop van de 18de eeuw uitbreiding naar Reie toe. Latere 19de-eeuwse verbouwingen. Resultaat is een volledig ommuurd hoofdgebouw met monumentaal classicistisch poortgebouw en staatsieplein aan de Molenmeers.