Dreef van geknotte zomereiken en omgeving parochiekerk Sint-Stephanus en Sint-Theodoricus

Houtig erfgoed

Beschrijving

De Kerkdreef te Vichte, een knoteikendreef, is met inbegrip van het voormalig kerkhof bij de parochiekerk Sint-Stephanus en Sint-Theodoricus en een deel van de Kasselrijbeek beschermd als monument. De als monument beschermde parochiekerk maakt geen deel uit van deze bescherming.

Waarden

De knotbomendreef (zomereik) met kerkhofomgeving met inbegrip van een deel van de openbare waterloop Kasselrijbeek is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als representatief onderdeel van een nog goed herkenbare feodale dorpsstructuur waarbij dreven in eigendom van lokale heren georiënteerd werden op kerken en waarbij een traditioneel knotbeheer werd gevoerd, dat nog steeds wordt verdergezet.

artistieke waarde

Als representatief en contextueel zeer gaaf voorbeeld van een dreefbeplanting met oude, ten dele nog levenskrachtige bomen.

wetenschappelijke waarde

Als zeldzaam voorbeeld van een dreefbeplanting met zeer oude bomen, ten dele nog met autochtoon genetisch materiaal.

Is de omvattende bescherming van

Kerkdreef van geknotte zomereiken

Kerkdreef (Anzegem)
De Kerkdreef, een dreef van geknotte zomereiken, is georiënteerd op het westportaal van de parochiekerk Sint-Stephanus en Sint-Theodoricus en mondt uit op het voormalige kerkhof, ontmanteld omstreeks 1930.

Parochiekerk Sint-Stephanus en Sint-Theodoricus met kerkhof

Kerkdreef 1 (Anzegem)
In oorsprong romaans kerkje, gelegen ten noorden van het kasteel met neerhof van de heren van Vichte.Georiënteerd bedehuis omgeven door grasperk afgezoomd door beukenhaag. Voorheen met omringend kerkhof, gesloten in 1930.