Beschermd monument

Directeurswoning Geerardijn

Beschermd monument van 07-07-2008 tot heden

ID
11657
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11657

Besluiten

Woningen, oorlogsmonument, grafzerk en gemeenteschool ontworpen door Huib Hoste
definitieve beschermingsbesluiten: 07-07-2008  ID: 4525

Beschrijving

De directeurswoning, zogenaamd Geerardijn, is beschermd als monument.Waarden

De woning Geerardijn is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
De woning is een representatief voorbeeld van de ontwerpen van de bekende architect Huib Hoste (1881-1957) in de tweede helft van de jaren twintig. In die periode combineert hij principes uit internationale voorbeelden met elementen uit zijn vroegere werk.
De woning is een voorbeeld van de functionele architectuur waarnaar Hoste streeft. In de compositie van de verschillende volumes kunnen diverse functies worden onderscheiden waaronder de inkom en het dakpaviljoen. Voorts wordt de woning gekenmerkt door een uitgesproken driedimensionaliteit, een knap evenwicht tussen de verschillende volumes en een soort elegantie door de luifel en de deels inspringende voorgevel en inkom. De woning is voor het eerst in het oeuvre van Hoste voorzien van een dakterras.

artistieke waarde


Als woning die bij zonder veel originele interieurelementen van Hoste bewaart, meer bepaald de trap, deuromlijstingen met typische details, deuren met oorspronkelijk beslag, ingemaakte kasten. Ook het losse meubilair van de woon- en eetkamer en van de inkomhal zijn nog gaaf bewaard gebleven, zij het dan niet meer in situ.

sociaal-culturele waarde


De woning is een representatief voorbeeld in het oeuvre van de internationaal belangrijke architect Huib Hoste die een pioniersrol speelde in de doorbraak van de moderne functionele architectuur in Vlaanderen. Hij slaagde erin de principes van de Stijl-beweging op een eigen manier te interpreteren.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Directeurswoning Geerardijn

Gistelse Steenweg 108 (Brugge)
Typische interbellumwoning van 1926 naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge). Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect Veerle Ketels (Brugge) in 1994-1995.