Beschermd monument

Burgerhuis

Beschermd monument van tot heden

ID
11659
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11659

Besluiten

Gebouwen in Brugge
definitieve beschermingsbesluiten: 16-04-2004  ID: 4214

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het burgerhuis aan de Sint-Annarei te Brugge is beschermd als monument. De bescherming omvat het burgerhuis en de ommuurde voortuin afgesloten met smeedijzeren hekken tussen arduinen pijlertjes.



Waarden

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Een pand met een opvallende gevel opgetrokken in neoclassicistische stijl met oog voor detaillering duidelijk merkbaar bij de uitwerking van onder meer het lijstwerk, het schrijnwerk, de smeedijzeren windvanen, ...
De aankleding van het interieur getuigt van verschillende stijlperiodes gaande van neoclassicisme tot de art deco. De inkom is heraangekleed in art-decostijl van 1942 zie lijstwerk, geïntegreerd vestiairemeubel, glas-in-loodramen en trapleuning.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand die door zijn ligging alleen al beeldbepalend is. Het pand is ook een getuige van een stedenbouwkundige ingreep met name een rooilijnwijziging.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis

Sint-Annarei 3 (Brugge)
Woonhuis gebouwd volgens nieuwe rooilijn vastgelegd bij Koninklijk Besluit van 18 april 1861. Breedhuis met kleine voortuin afgesloten met smeedijzeren hekken tussen arduinen pijlertjes van 1942. Vier traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder mansardedak (leien en Vlaamse pannen). Rijk uitgewerkte neoclassicistische lijstgevel vervangt in 1898 twee 17de-eeuwse tuitgevels.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.